Vai cilmes šūnu terapija ir nezināma nākotne?

Cilmes šūnas ir unikālas - tās var nosaukt par visu cilvēka audu un orgānu priekštečiem. Kā mums katram ir mamma, tā šīs šūnas var nosaukt par visu šūnu «mammu». Cilmes šūnu galvenās īpašības ir spēja saglabāt savu daudzumu daloties, un spēja diferencēties (pārvērsties) dažādu audu un šūnu veidos. Ka katram cilvēkam jau no pašas dzimšanas piemīt spēja pašatjaunoties – t.i., radīt jaunas un aizvietot bojātās šūnas.

Laika gaitā cilmes šūnu daudzums mūsos neizbēgami samazinās. Mēs dzīvojam aktīvu dzīvi, patērējam dažādus pārtikas produktus, kas ne vienmēr ir veselīgi, dzīvojam tehnogēnā un industriālā pasaulē, kura ir pilna ar redzamu un neredzamu piesārņojumu. Tas viss ietekmē mūsu šūnu stāvokli – vai nu tās ir laimīgas un mums palīdz, vai arī tās kļūst nelaimīgas un sāk pret mums cīnīties. Arī organismam novecojot, cīnoties ar smagām saslimšanām un kaitīgu ieradumu dēļ (smēķēšana un alkohola lietošana), cilmes šūnu rezerves zūd, kas savukārt samazina organisma pašatjaunošanās spēju. Tas var traucēt dažādu orgānu normālai funkcionēšanai.

Cilvēka cilmes šūnas var nosacīti iedalīt divu veidu šūnās - hematopoētiskās un mezenhimālās.

Hematopoētiskās jeb asinsrades cilmes šūnas veido asins šūnu daudzveidību, kas nosaka imunitāti un cīnās ar infekcijām, kas transportē skābekli un piedalās asins recēšanas procesos.

Hematopoētiskās cilmes šūnas ir iespējams iegūt no kaulu smadzenēm, perifērajām asinīm (pēc speciālu preparātu ievadīšanas) un no nabassaites asinīm. Ja pirmajās desmitgadēs pēc cilmes šūnu atklāšanas gandrīz vienīgais cilmes šūnu avots bija kaulu smadzenes, tad jau no 1988.gada, no pirmās (un uzreiz veiksmīgās) nabassaites asins transplantācijas, nozīmīgu vietu mūsdienu terapijā ir ieņēmušās tieši nabassaites asinis.

Otrs cilmes šūnu veids ir mezenhimālās jeb stromālās cilmes šūnas, kurām piemīt spēja pārvērsties jebkurā mūsu organisma šūnā vai audos - kaulos, skrimšļos, saistaudos, kā arī veidot asinsvadu elementus. Pateicoties šādām bioloģiskām funkcijām, mezenhimālās cilmes šūnas ir kļuvušas par pieprasītu avotu reģeneratīvai terapijai.

Kādēļ nabassaitē un placentā esošās cilmes šūnas ir tik īpašas? Jo tās var iegūt tikai tad, kad rodas jauna dzīvība, kad piedzimst bērniņš. Un - atšķirībā no kaulu smadzeņu, perifērajām un taukaudu cilmes šūnām, nabassaites cilmes šūnas ir pilnīgi jaunas šūnas. Tās vēl nekad nav tikušas pakļautas ārējas vides negatīvo faktoru ietekmei un tādējādi tām piemīt augsta funkcionālā aktivitāte. Tās ir «tīras», ar kaitīgas vides faktoriem nepiesārņotas šūnas, tāpēc tām ir lielāks potenciāls ātrāk un efektīvāk iedarboties uz bojāto vietu mūsu organismā.

Vai atceraties, kur palika nabassaite, kad Jūs piedzimāt? Droši vien, tāpat kā vairumam šīs planētas iedzīvotāju – bioloģiskajos atkritumos. Arī mana un manu bērnu nabassaite tur nonāca, taču tajā laikā (pirms 20 gadiem) tā vēl bija zinātne vai vīzija par nākotni, kuru es nesapratu. Šobrīd, pēc 20 gadiem, mana nākotnes vīzija ir kļuvusi par katra Latvijas iedzīvotāja realitāti. Medicīnas zinātne tik ātri attīstās, ka 20 gados, kopš Latvijā ir iespējams saglabāt nabassaites cilmes šūnas, mūsu cilvēkiem jau ir bijusi iespēja savu materiālu izmantot dzīves kvalitātes uzlabošanai. Tā ir iespēja gūt labumu no kaut kā, kas nevienam netiek atņemts un tāpat nonāks atkritumos.

Ja pirms 20 gadiem, kad Latvijā sāka darboties Cilmes šūnu banka, klienti šo pakalpojumu uztvēra kā kaut ko ļoti inovatīvu, nākotnes tehnoloģiju un redzēja to kā ieguldījumu medicīnas attīstībā, tad tagad šī medicīnas un ārstniecības realitāte ir «ienākusi» arī Latvijā. No 2020. gada mums aktīvi darbojas pacientu koordinators, daktere, kura izskata klientu pieprasījumus pēc saglabātā cilmes šūnu materiāla savas veselības uzlabošanai. Vairāk par to, cik pacienti un kādai terapijai ir izmantojuši nabassaites bioloģisko materiālu, kā arī par to, kā Jūs varat nodrošināt sev vēl vienu iespēju, uzziniet šajā ierakstā

Mārīte Mundure, SIA "Cilmes šūnu banka" direktore

Vārds
Invalid Input

E-pasta adrese vai
Invalid Input

Telefona numurs
Invalid Input

Paredzamais dzemdību laiks
Invalid Input

Vēlamies jūs informēt, ka veidlapā norādītos personas datus apstrādā SIA,, Cilmes šūnu banka'''ar juridisko adresi Rīgā, Tērbatas ielā 4-1

Zgody są wymagane

Es piekrītu personas datu apstrādei un uzglabāšanai ((sīkāk – Privātuma politikā)