Nabassaites cilmes šūnas "Nenoveco" atbilstošos uzglabāšanas apstākļos

     Šogad zinātniskā žurnāla "STEM CELLS Translational Medicine" janvāra numurā tika publicēts intriģējošs redakcionāls raksts "Nabassaites asins cilmes šūnas "nenoveco" pareizos uzglabāšanas apstākļos", ko sarakstījusi Andromahe Skaradavou (Andromachi Scaradavou) no ASV. Dokumentā ir izklāstītas pašreizējās atziņas par cilmes šūnu produktu kvalitāti pēc ilgstošas uzglabāšanas šķidrā slāpekļa saldētavās, īpašu uzmanību pievēršot rakstam "Nabassaites asiņu vienību ilgstoša stabilitāte pēc 29 gadu kriokonservēšanas: papildinājums datiem no Diseldorfā izvietotās Hosē Karerasa (José Carreras) nabassaites asiņu bankas (CŠB)", kas arī publicēts tajā pašā numurā. Pēdējā publikācija ir līdz šim visplašākā par kriokonservēšanas ilguma ietekmi uz nabassaites asins vienību (NAV) galvenajiem parametriem.


     Šajā rakstā plaši izklāstīti konstatējumi, kas gūti Diseldorfas CŠB stabilitātes monitoringa programmā, kas saskaņā ar FACT standartu prasībām tika īstenota Diseldorfā. Tajā ir iekļauti dati, kas iegūti, veicot transplantācijas, un tā kalpo kā paraugs kritisko prasību novērtēšanai un salīdzināšanai. 1992. gadā Diseldorfā tika uzsākta nabassaites asins vienību uzglabāšana mērķtiecīgiem / radniecīgiem ziedojumiem. Līdz 2023. gada maijam banka ir izsniegusi 1476 nabassaites asiņu vienības alogēnai nesaistītai transplantācijai un 16 nabassaites asiņu vienības radniecīgai transplantācijai, bet kopumā pašlaik tiek uzglabātas 21 215 aktīvas nabassaites asiņu vienības.


     Līdz šim noteiktie ilgākie derīguma termiņi ir 29 gadi nesadalītām vienībām, 25 gadi manuāliz izdalītām vienībām un 18 gadi automātiski izdalītām vienībām, ko licencējis Paula Ērliha institūts (Paul-Ehrlich Institute). CŠB stabilitātes programma novērtē TNC skaitu, TNC atjaunošanos, TNC dzīvotspēju, CD34+šūnu dzīvotspēju, CD45+šūnu dzīvotspēju un CFC skaitu visām trim apstrādes metodēm, kas izmantotas laika gaitā. Šis pētījums sniedz pierādījumus par cilmes šūnu bankās glabājamo nabassaites asins vienību izcilo kvalitāti pēc vairāk nekā 29 uzglabāšanas gadiem. Pamatojoties uz noteiktām apstrādes metodēm, tika veikta rūpīga analīze, kas atklāja, ka pēc 29 gadu kriokonservēšanas vecākajām nesadalītajām vienībām joprojām ir ārkārtīgi augsta dzīvotspēja. Pēc 25 un 18 uzglabāšanas gadiem abās grupās ir novēroti salīdzināmi vidējie rādītāji.


     Šis pētījums nepārprotami pierāda, ka kriosaglabāšanas ilgums būtiski nepasliktina transplantācijas procesu, tādējādi vēlreiz apstiprinot nabassaites asins vienību izcilo kvalitāti, kā to apliecina stabilitātes dati un pēc atkausēšanas veiktās analīzes, kas iegūtas no izmantošanai izsniegtiem transplantātiem. Hosē Karerasa nabassaites asiņu bankas Diseldorfā atklājumi ir klīniski nozīmīgi un ir vērtīgs ieguldījums šūnu terapijas jomā. Pirmo reizi nabassaites asiņu banku vēsturē tika ziņots, ka kriosaglabāšanas ilgums pats par sevi neierobežo nabassaites asins produktu transplantāciju.


Atsauces:

Vārds
Invalid Input

E-pasta adrese vai
Invalid Input

Telefona numurs
Invalid Input

Paredzamais dzemdību laiks
Invalid Input

Vēlamies jūs informēt, ka veidlapā norādītos personas datus apstrādā SIA,, Cilmes šūnu banka'''ar juridisko adresi Rīgā, Tērbatas ielā 4-1

Zgody są wymagane

Es piekrītu personas datu apstrādei un uzglabāšanai ((sīkāk – Privātuma politikā)