Šis stāsts piedāvā īsus YouTube videoklipus no intervijām ar divu zēnu vecākiem, kuri saņēma nabassaites asinis kā autisma terapiju. Gan Gabriels, gan Alekss piedalījās Dr. Felician Stăncioiu klīniskajā pētījumā Bukarestē, Rumānijā. Šajā izmēģinājumā var piedalīties bērni ar autismu no jebkuras valsts, ja vien viņiem ir savas nabassaites asinis, kas tiek glabātas ģimenes bankā. Lai gan šie divi zēni dzīvo Rumānijā, viņu nabassaites asiņu cilmes šūnas tika glabātas ārpus Rumānijas, un šūnas tika nosūtītas uz slimnīcu, lai viņi varētu piedalīties pētījumā. Bērni šajā pētījumā saņēma gan uztura bagātinātājus, gan vienu intravenozu cilmes šūnu infūziju. Parasti pirms infūzijas bērniem tiek veikta premedikācija pret alerģiskām reakcijām un nomierināšana. Bieži vien vecāki, kas uzturas slimnīcā, spēja nomierināt bērnu un samazināja vajadzību pēc sedācijas. Šie videoklipi ir daļa no garākas pārraides, kas tika pārraidīta Rumānijā kanālā DIGITV 2023. gada 29. decembrī.

Pirmais video ir daļa no intervijas ar Gabriela tēvu. Viņš skaidro, ka pirms šūnu terapijas viņa dēls dzīvoja savā pasaulē. Gabriels vienmēr bija apjucis, un viņš nerūpējās par savu drošību. Viņa sociālā uzvedība bija nepiemērota; gan tādā ziņā, ka viņš varēja pateikt nepareizu teikumu, kas nebija saistīts ar esošo notikumu, gan tādā ziņā, ka viņš varētu būt pārāk agresīvs un pat vardarbīgs pret saviem jaunākajiem brāļiem un māsām. Tomēr tajā pašā laikā Gabriels labi pārvaldīja skaitļus un matemātiku. Kopš autologās nabassaites asiņu terapijas saņemšanas Gabriels ir mazāk satraukts. Viņš labāk komunicē un ir uzlabojis mijiedarbību ar saviem jaunākajiem brāļiem un māsām.

Otrais un trešais video nāk no intervijām ar Aleksa māti. Viņas dēls pirms terapijas vispār patstāvīgi nerunāja; viņš izpildīja “eholāliju”, kas nozīmē, ka viņš tikai atkārtoja to, kas viņam tika teikts. Ģimene izmantoja dažādas autisma terapijas, īpaši uzvedības terapijas lietišķās uzvedības analīzi (ABA). Izmantojot prezentācijas plašsaziņas līdzekļos par šūnu terapiju, viņi uzzināja par iespēju izmantot nabassaites asinis autisma ārstēšanai un sazinājās ar savu nabassaites asiņu banku. Banka viņus novirzīja uz klīnisko izpēti, ko vadīja Dr Felician Stăncioiu.

Aleksa māte saņēma brīdinājumu no citiem vecākiem, lai ņem vērā, ka autisma ārstēšanā cilmes šūnu terapija nav brīnumlīdzeklis. Viņas vārdiem sakot: “Mēs esam redzējuši tūlītējus rezultātus, bet es gribu teikt, ka tikai transplantācija (autologās nabassaites asinis) neizārstē jūsu bērnu no autisma, nekā tāda nav…. bet papildus terapijai, vecāku un terapeitu pūlēm, dienu no dienas kopā ar bērnu tas bija kā palaišanas mehānisms, bērns iemācījās daudz ātrāk, vieglāk, daudz vairāk jēdzienu, un viņš ātrāk aptvēra to, kas viņam bija jādara atveseļojoties – kognitīvā, sociālā, valodas aizkavēšanās – bija milzīgs lēciens. Aleksa māte ziņo, ka otrajā dienā pēc infūzijas Alekss pirmo reizi sāka runāt pats, un tas bija “manas dzīves lielākais prieks”.

Pilno DIGI World TV dokumentālo filmu, no kuras tika izgriezti šie īsie video, sakārtoja Bogdans Ivanesku, MBA, Stem Sure Romania dibinātājs, un to var noskatīties vietnē YouTube.

References:

Bulumac B, Stăncioiu F, Mihăilă C. Cord Blood Banking and Autism Therapy in Romania. Parent's Guide to Cord Blood Foundation Newsletter published 2023-02

Stancioiu F, Bogdan R, Dumitrescu R. Neuron-Specific Enolase (NSE) as a Biomarker for Autistic Spectrum Disease (ASD). Life 2023; 13(8):1736. doi: 10.3390/life13081736

Stancioiu F, Dumitrescu R, Bogdan R, Ivanescu B. Autologous Cord Blood vs Individualized Supplements in Autistic Spectrum Disease – Results of the CORDUS Study. Preprints 2024; 2024010134.

Rakstu sagatavoja Dr Inese Bolmane, SIA Cilmes šūnu banka ārsts konsultants, izmantojot materiālu no https://parentsguidecordblood.org/en/news/gabriel-and-alex-received-their-own-cord-blood-autism

Vārds
Invalid Input

E-pasta adrese vai
Invalid Input

Telefona numurs
Invalid Input

Paredzamais dzemdību laiks
Invalid Input

Vēlamies jūs informēt, ka veidlapā norādītos personas datus apstrādā SIA,, Cilmes šūnu banka'''ar juridisko adresi Rīgā, Tērbatas ielā 4-1

Zgody są wymagane

Es piekrītu personas datu apstrādei un uzglabāšanai ((sīkāk – Privātuma politikā)